9 najlepszych przepisów na filet mignon

YouTube player

Filet mignon, znany również jako mięsień lędźwiowy, jest jednym z najbardziej pożądanych kawałków wołowiny. Jego delikatny smak i soczysta tekstura czynią go idealnym wyborem na specjalne okazje i kolacje z przyjaciółmi. W tym artykule przedstawiamy 9 najlepszych przepisów na filet mignon, które zachwycą każdego miłośnika dobrego jedzenia.

1. Filet Mignon z Pieczonym Czosnkiem i Rozmarynem

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 4 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół
  • 2 gałązki rozmarynu
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem, oliwą z oliwek i rozmarynem.
  3. Na dnie formy do pieczenia rozłóż czosnek.
  4. Na czosnek połóż filety mignon.
  5. Piecz przez 10-12 minut, aż filet mignon osiągnie pożądaną temperaturę (średnio wysmażony⁚ 55-60°C).
  6. Wyjmij filety mignon z piekarnika i odstaw na 5 minut przed krojeniem.

2. Filet Mignon z Sosu z Pieprzu Zielonego

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/4 szklanki zielonego pieprzu, zmielonego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj zielony pieprz i podsmaż przez 1 minutę.
  6. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj masło i wymieszaj.
  8. Polej filety mignon sosem z pieprzu zielonego.

3. Filet Mignon z Sosu z Wina Czerwonego

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj wino i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj masło i wymieszaj.
  7. Polej filety mignon sosem z wina czerwonego.
  8. Posyp natką pietruszki.

4. Filet Mignon z Pieczonymi Ziemniakami i Szparagami

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek szparagów, obranych i przekrojonych na pół
  • 1/4 szklanki masła
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Ziemniaki i szparagi wrzuć do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i czosnek.
  4. Wymieszaj i rozłóż na blasze do pieczenia.
  5. Piecz przez 20-25 minut, aż ziemniaki i szparagi będą miękkie.
  6. Po 20 minutach pieczenia dodaj filety mignon na blaszkę.
  7. Piecz przez 10-12 minut, aż filet mignon osiągnie pożądaną temperaturę.
  8. Podawaj z roztopionym masłem i posiekaną natką pietruszki.

5. Filet Mignon z Sosu z Grzybów

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj pieczarki i podsmaż przez 5 minut.
  6. Dodaj bulion wołowy i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje;
  7. W małej miseczce wymieszaj masło i mąkę.
  8. Dodaj masło z mąką do sosu i gotuj, mieszając, przez 1 minutę.
  9. Polej filety mignon sosem z grzybów.
  10. Posyp natką pietruszki.

6. Filet Mignon z Sosu z Bruszkami

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki bruszków, posiekanych
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj bruszk i podsmaż przez 2 minuty.
  6. Dodaj wino i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj masło i wymieszaj.
  8. Polej filety mignon sosem z bruszkami.
  9. Posyp natką pietruszki.

7. Filet Mignon z Sosu z Cytryny i Zielonej Pietruszki

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj zieloną pietruszkę i masło.
  7. Wymieszaj i polej filety mignon sosem z cytryny i zielonej pietruszki;

8. Filet Mignon z Sosu z Gorgonzoli

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 100 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj gorgonzoli i śmietankę.
  6. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż gorgonzola się rozpuści.
  7. Dodaj masło i wymieszaj.
  8. Polej filety mignon sosem z gorgonzoli.
  9. Posyp natką pietruszki.

9. Filet Mignon z Sosu z Trufli

Składniki⁚

  • 2 filety mignon (około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju truflowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie⁚

  1. Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu.
  2. Filety mignon natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Grillowaj filety mignon przez 3-4 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądaną temperaturę.
  4. Wyjmij filety mignon z patelni i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelnię dodaj masło i olej truflowy.
  6. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę.
  7. Polej filety mignon sosem z trufli.
  8. Posyp natką pietruszki.

Pamiętaj, że te przepisy to tylko inspiracja. Możesz je modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione przyprawy i zioła. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Proudly powered by WordPress | Theme: Bake Blog by Crimson Themes.