Grillowany okra to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Jego chrupiąca konsystencja i delikatny, lekko pikantny smak doskonale komponują się z letnimi grillowanymi potrawami.
Składniki⁚
- 1 kg świeżego okra, umytego i osuszonego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (lub więcej, wedle uznania)
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie⁚
- W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano i tymianek.
- Dodaj okra do miski i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie strąki były pokryte marynatą.
- Rozgrzej grilla do średniej temperatury.
- Ułóż okra na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 5-7 minut z każdej strony, aż okra będzie miękka i lekko przyrumieniona.
- Podawaj grillowane okra na ciepło jako dodatek do grillowanych mięs, ryb czy warzyw.
Wskazówki⁚
- Aby okra była bardziej chrupiąca, przed grillowaniem można ją pokroić w plasterki lub wzdłuż na połówki.
- Do marynaty można dodać inne ulubione przyprawy, takie jak czosnek, cebula w proszku, gałka muszkatołowa czy kumin.
- Grillowane okra można podawać z sosem czosnkowym, sosem barbecue lub innym ulubionym sosem.
- Grillowane okra można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.