Makaron z tuńczykiem i serem: prosty i pyszny przepis

YouTube player

Szukasz szybkiego, łatwego i satysfakcjonującego posiłku? Nie szukaj dalej niż ten prosty przepis na makaron z tuńczykiem i serem! To danie jest idealne na szybki obiad w tygodniu, a także jako pożywny lunch․ Jest również przyjazny dla budżetu i wykorzystuje składniki, które prawdopodobnie już masz w swojej spiżarni․

Składniki⁚

  • 1 opakowanie (12 uncji) makaronu muszelkowego
  • 1 puszka (5 uncji) tuńczyka w wodzie lub oleju, osączona
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
  • 1/4 łyżeczki proszku cebulowego
  • 1 1/2 szklanki startego sera cheddar

Instrukcje⁚

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza (350 stopni Fahrenheita)․ Nasmaruj 9×13 calowe naczynie do pieczenia․
  2. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu․ Odcedź i odstaw na bok․
  3. W dużym garnku rozpuść masło na średnim ogniu․ Dodaj cebulę i podsmażaj przez 3-4 minuty, aż zmięknie․
  4. Dodaj mąkę i mieszaj przez 1 minutę, aż powstanie gładka pasta․
  5. Stopniowo dodawaj mleko, stale mieszając, aż sos zgęstnieje․ Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i cebulą w proszku․
  6. Dodaj makaron, tuńczyka i połowę sera cheddar; Mieszaj, aby połączyć․
  7. Przenieś mieszankę do przygotowanego naczynia do pieczenia․ Posyp pozostałym serem cheddar․
  8. Piecz przez 20-25 minut, lub aż ser się roztopi i zarumieni․
  9. Podawaj ciepłe․

Wskazówki⁚

  • Do tego przepisu możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu, ale muszelki są idealne do pochłaniania sosu․
  • Jeśli nie masz pod ręką sera cheddar, możesz użyć innego rodzaju sera, takiego jak Monterey Jack, Colby lub provolone․
  • Aby uzyskać bardziej kremowy sos, dodaj do niego 1/2 szklanki śmietany․
  • Aby uzyskać bardziej aromatyczny smak, dodaj do sosu 1/4 szklanki posiekanej pietruszki․
  • To danie można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3 dni․ Przed podaniem podgrzej w piekarniku․

Wariacje⁚

  • Makaron z tuńczykiem i serem z warzywami⁚ Dodaj do sosu 1/2 szklanki mrożonych groszków, fasoli lub kukurydzy․
  • Makaron z tuńczykiem i serem z grzybami⁚ Dodaj 1/2 szklanki posiekanych pieczarek do sosu․
  • Makaron z tuńczykiem i serem z papryką⁚ Dodaj 1/2 szklanki posiekanej czerwonej lub zielonej papryki do sosu․
  • Makaron z tuńczykiem i serem z kurczakiem⁚ Dodaj 1/2 szklanki gotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka do sosu․

Wartości odżywcze⁚

Jedna porcja tego przepisu zawiera około⁚

  • Kalorie⁚ 450
  • Tłuszcz⁚ 20 gramów
  • Cholesterol⁚ 50 miligramów
  • Sód⁚ 600 miligramów
  • Węglowodany⁚ 50 gramów
  • Błonnik⁚ 2 gramy
  • Białko⁚ 25 gramów

Ten przepis na makaron z tuńczykiem i serem to doskonały wybór dla każdego, kto szuka szybkiego, łatwego i satysfakcjonującego posiłku․ Jest również przyjazny dla budżetu i wykorzystuje składniki, które prawdopodobnie już masz w swojej spiżarni․ Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się, jak smaczny może być prosty posiłek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Proudly powered by WordPress | Theme: Bake Blog by Crimson Themes.