Naleśniki z owocami morza nadziewane łososiem i krewetkami

YouTube player

Naleśniki z owocami morza nadziewane łososiem i krewetkami to pyszne i łatwe danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości․ To danie łączy w sobie delikatność naleśników z bogactwem smaków owoców morza, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia․ W tym artykule przedstawimy Ci szczegółowy przepis na te przepyszne naleśniki, wraz z wskazówkami, jak je przygotować i stworzyć niezapomniane kulinarne doświadczenie․

Składniki⁚

Do naleśników⁚

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki stopionego masła

Do nadzienia⁚

  • 200 g łososia wędzonych, pokrojonych w kostkę
  • 200 g krewetek, obranych i ugotowanych
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Do podania⁚

  • Sos sojowy
  • Wasabi
  • Marynowany imbir

Przygotowanie⁚

Przygotowanie naleśników⁚

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól․
  2. W osobnej misce ubij jajko, dodaj mleko i stopione masło․
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia․ Nie mieszaj zbyt długo․
  4. Rozgrzej patelnię lub grilla na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju․
  5. Nalewaj 1/4 szklanki ciasta na patelnię na raz i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru․
  6. Odłóż naleśniki na talerz i przykryj je ręcznikiem papierowym, aby pozostały ciepłe․

Przygotowanie nadzienia⁚

  1. W dużej misce wymieszaj łososia, krewetki, cebulę, majonez i natkę pietruszki․
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku․

Składanie naleśników⁚

  1. Na każdym naleśniku rozłóż 2-3 łyżki nadzienia․
  2. Złóż naleśniki na pół i podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem․

Wskazówki⁚

  • Aby naleśniki były bardziej puszyste, możesz dodać do ciasta 1/4 szklanki gazowanego napoju․
  • Możesz użyć dowolnego rodzaju łososia, np․ wędzonego na zimno lub grillowanego․
  • Jeśli nie masz krewetek, możesz użyć innych owoców morza, np․ krabów lub małży․
  • Do nadzienia możesz dodać inne składniki, np․ posiekaną paprykę, kukurydzę lub grzyby․
  • Naleśniki możesz podawać na ciepło lub na zimno․

Warianty⁚

  • Naleśniki z łososiem i szpinakiem⁚ Dodaj do nadzienia garść posiekanego szpinaku․
  • Naleśniki z krewetkami i mango⁚ Dodaj do nadzienia kostki mango i odrobinę soku z limonki․
  • Naleśniki z owocami morza i warzywami⁚ Dodaj do nadzienia posiekane warzywa, np․ marchew, paprykę, cebulę i cukinię․

Podsumowanie⁚

Naleśniki z owocami morza nadziewane łososiem i krewetkami to pyszne, łatwe i wszechstronne danie, które możesz modyfikować wedle swoich upodobań․ To idealne rozwiązanie na szybki obiad, kolację lub przekąskę․ Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Proudly powered by WordPress | Theme: Bake Blog by Crimson Themes.