Pyszne i łatwe danie‚ które można przygotować w ciągu kilku minut. Ta wersja pizzy z chleba francuskiego jest idealna na szybki posiłek‚ przekąskę lub jako dodatek do kolacji.
Składniki⁚
- 1 bagietka
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- Ulubione dodatki‚ np. pepperoni‚ kiełbasa‚ warzywa‚ zioła i przyprawy
Instrukcje⁚
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Przetnij bagietkę wzdłuż na pół‚ ale nie do końca. Delikatnie rozłóż bagietkę‚ aby utworzyć “kieszeń” na farsz.
- Posmaruj każdą połówkę bagietki sosem pomidorowym.
- Posyp serem mozzarella.
- Dodaj ulubione dodatki.
- Piecz przez 10-15 minut‚ lub do momentu‚ aż ser się roztopi i zarumieni.
- Podawaj ciepłe.
Wskazówki⁚
- Możesz użyć dowolnego rodzaju chleba francuskiego‚ np. chleba ciabatta lub chleba focaccia.
- Jeśli chcesz‚ możesz dodać dodatkowe przyprawy‚ np. oregano‚ bazylię lub czosnek.
- Do przygotowania tej pizzy można użyć również gotowego ciasta na pizzę.
Odmiany⁚
- Pizza z czosnkiem⁚ Przed dodaniem sosu pomidorowego posmaruj bagietkę masłem czosnkowym.
- Pizza z warzywami⁚ Dodaj ulubione warzywa‚ np. paprykę‚ cebulę‚ grzyby lub oliwki.
- Pizza z mięsem⁚ Dodaj ulubione mięso‚ np. pepperoni‚ kiełbasę‚ szynkę lub boczek.
Smacznego!